neděle 20. listopadu 2011

Banff

Zima pomalu klepe na vrata a nám začíná nová etapa pobytu v Kanadě v horském městečku Banff, které se nachází v národním parku Banff.
Park má rozlohu 6640 km čtverečních, leží v jihozápadní Albertě a sousedí s národními parky Jasper, Yoho a Kootenay.
Cesta z Jasperu, naší výstupní stanice po 3 denní cestě ve vlaku, do Banffu trvala zhruba 4 hodiny a nebylo jednoduché se sem dostat. V létě sem jezdí vlak a spousta autobusů, ale v zimě jenom jedna cestovka. Proto byla volba dopravy jasná. Mělo to jednu výhodu, pan řidič nás nabral a vyhodil přímo před hotelem a my se nemuseli tahat s našima obr taškama. 
Do města jsme dorazili dopoledne kolem 11 hodiny a hned se vypravili na procházku. V informacích jsme nabrali mapky a hurá na to. Po cestě jsme se stihli zaregistrovat v místní agentuře, která pomáhá hledat práci nově příchozím, pak zašli k číňanovi na obídek a cestou domů koupili lyže, přeskáče a hůlky pro nás oba. 
Druhý den jsme se vydali opět na procházku, ale tentokrát za jiným účelem. Najít si práci. Prošli jsme snad všechny hotely, hostely a motely, ale všude nám řekli to samé. Listopad je jedním z nejhorších měsíců pro hledání práce v Banffu. Zkuste to za pár týdnů. Nějak se nám tomu nechtělo věřit a tak jsme nelenili a rozdali naše životopisy i v místních restauracích, hospodách a kavárnách. Jak je tomu již skoro pravidlem Pája si našel hned druhý den práci a Jíťa pořád hledá. 
Protože měl dneska Pája volno a na jedné přednášce o horách jsme dostali zdarma vstupenky na všechny atrakce v Banffu, vyrazili jsme lanovkou na výlet na horu Sulphur Mountain. Lanovka se nachází necelou hodinu chůze do kopce z centra města. Samotná lanovka pak jede zhruba 10 minut do výšky 2281 m.n.m. Na vrcholu je obzervatoř s restaurací a vyhlídkovou terasou. Asi 1 km odtud je meteorologická stanice a památník stanice zkoumající kosmické záření, kam se dá dojít po dřevěných schodech.
Z obou míst je nádherný výhled do údolí řeky Bow, která se vine pohořím kanadských Rockies. Jinak  pro zajímavost dnešní teplota přes den -23 °C :-)





1 komentář:

Papaya řekl(a)...

Ahoj,zdravime z Vancouveru. Chystáme se na Vánoce do Banffu, resp. Canmore, tak jestli chcete, tak muzem neco podniknout. Budeme tam 22.-29.12. Ja mam urcite v planu lyze - Lake louise, Sunshine... pridate se? :-) Zdravi Pavla Papaya ;-)