pátek 9. ledna 2009

Irské Vánoce 2008


Nejprve něco málo z historie irských Vánoc. Dle starých pověr svítí světla svíček po celou Štědrou noc na cestu Svaté rodině a zároveň dávají i kousek tepla chudým kolemjdoucím. V období britské nadvlády nad Irskem, se do oken dávaly tři svíčky. Pro Sv. otce, syna a Ducha svatého. Rozsvícené svíčky měly připomenout, že v domě žije katolická rodina a všichni přátelé jsou vítání k oslavě Vánoc. Zároveň byly svíčky pozvánkou pro kněze a jeho modlitbu. Kněz byl zván na večeři a ke strávení vánočního večera s rodinou. Po štědrovečerní večeři přinesla hospodyně na stůl chléb a čerstvé mléko a nechaly se chvíli otevřené vchodové dveře. Tyto zvyky měly symbolizovat pohostinství celé rodiny a zároveň vyjadřovaly i naději, že právě tuto rodinu navštíví sv. Josef se sv. Marií a s malým Ježíškem.
Asi jako ve všech anglicky mluvících zemích nosí i zde dárečky Santa Klaus a slavnostní rozbalování je ráno 25. prosince – což nemá vůbec vánoční atmosféru :o/. K štědrovečerní večeři se podává krocan.
My jako správní češi jsme se nenechali zahanbit a 23. prosince jsme si uvařili brambory a ještě ten den, někdy o půlnoci, Pája vytočil super bramborový salát. Jelikož jsme do vánočních svátků každý den pracovali, tak jsme neměli čas dojít nakoupit tak jsme vyrazili na Štědrý den. Bohužel koupit kapra není nic jednoduchého a proto jsme zvolily snadnější variantu a to je smažený haddock. Hotel byl 25. a 26. prosince zavřený a proto jsme se celé dva dny váleli a papali. I těch pár lahví vína a pint piv padlo. 26.prosince nás přišli navštívit naše německé kamarádky ze školy. Pája jako správný hostitel a Ir připravil sandwiche. A to ne ledajaké, obě dvě holčiny jsou totiž vegetariánky . No prostě jsme si užili svátky jak nejlépe jsme mohli. I nějaké dárečky proběhly. I když ty hlavní nás ještě čekají, ale na to si musíte počkat do dalšího článku….

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Zase další z věcí, které mě utvrdili v tom, že křesťanství je jeden velkej byznys.Prostě kněží byli pěkně vyčůraní a založili tradici jen pro to, aby se mohli pořádně nadlábnout. Se vsadim, že ten trouba s křížkem na krku udělal aspoň šest večeří. To se holt někdo má :-D

P.S.: A pak, že otec, syn a duch svatý ........