úterý 20. března 2012

Kanadský Johnston kaňon je výzva pro turisty, fotografy divočiny i ledolezce po azurových ledopádech

V místě, kde protéká řeka Bow a klikatí se silnice A1 "Bow Valley Parkway" známá mnohými setkáními s kanadskou divokou zvěří, narazíte i na tolik místními oblíbený, v létě vlhký a chladný, v zimě zase zasněžený a kouzelně zamrzlý, po tisíce let formovaný hluboký kaňon Johnston.
Dnes se spolu podíváme do národního parku Banff v kanadských horách Rockies v provincii Alberta. Jen 20km západně od městečka Banff, leží na říčce Johnston malebná soutěska známá jako Johnston kaňon.
Říčka Johnston pramení v nadmořské výšce 2,5km v ledovcovém údolí severně od horského masívu Castle Mountain a je přítokem řeky Bow, která dále protéká údolím Rockies. Její břehy a okolní lesy jsou domovem místní divočiny. Od jara do začátku zimy tady lehce spatříte vlky, medvědy, losy, jeleny, muflony ale i další zvířata.
Oblast Johnston kaňonu je jedním z nejnavštěvovanějších míst Alberty.
Dostanete se sem po silnici A1 zvané "Bow Valley Parkway" ( vyhlášené pro pozorování divoké zvěře z četných naučných zastávek u ní) z Banffu nebo Lake Louise.
Příjemná procházka vede stinným a hlubokým kaňonem, ve kterém jasně uvidíte jak si příroda za tisíce let pohrála s vápencovým podložím. Voda spolu s erozí si našli cestu skrz pevnou skálu a utvořili v ní nenapodobitelná díla v podobě vodopádů, jeskyní a hlubokých tůních plných temně modré průzračné vody.
Na začátku cesty  vás informační tabule seznámí se zajímavostmi  kaňonu a také s číhajícími nebezpečími v něm. Varování je věnováno zejména náhodnému setkání s medvědy nebo pumou, doporučení jak tomuto nebezpečnému setkání předejít a pokud k němu dojde, jak se zachovat.
Cesta vede částečně smrkovým lesem a částečně po vysutých lávkách v zasněženém a zamrzlém kaňonu.
Po půl hodině dojdete ke spodnímu vodopádu s jeskyní a po další necelé hodince k velkému zamrzlému vodopádu, který je oblíbeným cílem ledopádových horolezců. Tůra však nebude kompletní pokud nenavštívíte i z parkoviště 6km vzdálená azurová jezírka "Ink Pots".
 Před výletem se nezapomeňte dostatečně vybavit (nepromokavá bunda a svačina se mohou hodit). Počasí se v horách mění blesku rychle!

nebo pod hlavním obrázkem

Žádné komentáře: