středa 23. května 2012

Grassi Lakes, Muleshoe a Ink pots

Jelikož jaro je v Banffu v plném proudu a lyžařská střediska už hlásí konec sezóny, přesedlali jsme z lyží na trekové boty. Ve vysokých polohách je ale stále dost sněhu a riziko lavin, proto začínáme tréningem jednodušších a níže položených treků. 

Naší první vycházkou jsou smaragdově zelená Grassi jezera, která jsou vzdálena necelých 5 minut jízdy od města Canmore. Cesta na jezera je jednoduchá, 3,8 km dlouhá  s převýšením 244 metrů. Jezera dostala název podle italského horníka Lawrence Grassi (1890 - 1980), který emigroval do Kanady v roce 1912. Grassi se stal velmi uznávaným horským vůdcem a vybudoval v okolí  Canmore mnoho turistických tras. Skála obklopující horní jezero je vyhledávaným místem horolezců a ukrývá nástěnné malby starší než 1000 let. 

Druhý den jsme vyrazili na cestu o něco dříve a proto jsme stihli dva výlety na Bow Valley Parkway. Prvním byl Muleshoe trek, což v překladu znamená podkova muly. Název vychází z tvaru řeky Bow, na kterou je z konce treku  krásný výhled. Než se dostanete  na vrchol musíte projít nejprve skrz osikový les, který je typický pro horské první pásmo, a poté starým jedlovým lesem, který byl úmyslně vypálen v květnu roku 1993. Les byl vypálen z důvodu omlazení a oživení. Šišky totiž potřebují k otevření a trousení semínek určitou teplotu. Asi po15 minutách chůze lidmi upravovaná lehká cesta končí  a navazuje na ni cesta zvířecí, která je o poznání namáhavější a strmější. Jen tak pro zajímavost od parkoviště až na výhled jsme zdolali během půl hodiny převýšení 330 metrů. V létě zde můžete obdivovat několik druhů horských kytiček a celoročně si vychutnat výhled na Kanadské Rockies.

Naším druhým cílem byly Inkpots, které jsou vdálené asi 2,6 km za horním vodopádem Johnston Canyonu. Protože Johnson Canyon už naši věrní čtenáři znají, budu se věnovat pouze úseku horní vodopád  - Inkpots. První část cesty pomalu ale jistě stoupá až do nadmořské výšky 1760 m.n.m, což je od parkoviště převýšení 445 metrů. Druhá pak jemně klesá až k samotným 5 jezírkům. Voda má celoročně stálou teplotu 4 stupně Celsia a barevné spektrum od modré po zelenou záleží na množství prachovitých ledovcových usazenin. Na dně jezírek jsou dobře viditelné kruhovité útvary od pramenící vody. Abyste si pořádně užili barvy Inkpots doporučujeme vybrat si jarni nebo letní sluneční den. 

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

ááááá ty jezírka, respektive ta voda v nich, nádhera :)