pátek 30. ledna 2009

Hill of Tara - "hora Králů"

Hill of Tara

Hill of Tara známý jako Temair ve starém gealiku, byla starodávným sídlem moci irských králů. Počítá se, že jich zde v irské historii sídlilo 142. V irské mytologii je Hill of Tara místem pro irské bohy a vstupem na onen svět.

Sv. Patrik byl pozván, aby zde šířil křesťanství mezi pohany. Jednou z interpretací jména Tara je „Místo naděje“. Za velmi jasného dne můžeme z vrchu kopce – Tary – vidět polovinu provincií celého Irska.

Začátkem 20. století přišla do oblasti Tara skupina Izraelitů s přesvědčením, že Arc Covenant byl pohřben na jednom ze slavných kopců. Kopali v oblasti Mound, aby objevili hrob Arca, ale nenašli nic jiného než staré římské mince. Až velký výkop v 50. letech 20. století odhalil díry po kůlech nebo tyčích zaražených v zemi a to bylo důkazem, že zde byly stavěny domy. Nové výzkumy a teorie říkají, že Tara by mohla být starou a dlouho hledanou Ztracenou Atlantidou. Mýtická Atlantida byla prý zemí Irska…

Je zde mnoho monumentů a kamenných útvarů. První osídlení na tomto území je datováno do období Neolitu a „Mohyla zajatců“ byla zbudována kolem roku 2500 př.n.l. Je zde něco přes 30 monumentů, které jsou viditelné a pravděpodobně mnoho dalších jim podobných, které nejsou normálně viditelné, ale je možné je zachytit speciálními přístroji a kamerami.

Byly zde nalezeny půdorysy obrovské svatyně, která měřila 170 metrů a byla postavena z více než 300 dřevěných kůlů. V 50. letech 20. století byla odhalena stavba zvaná „Mohyla zajatců“ a na přelomu 19.–20. století „Sněmovna církve“.

Dálnice M3 a trocha politiky

Lidé si nedělají naschvály jen u nás. V červnu 2007 proběhly v Irsku volby, po kterých následovalo prostřídání několika ministrů. Jedním z nich je Ministr životního prostředí Dick Roche. Aby trošku „zpříjemnil“ nástup svému soku, Johnu Gormeymu, schválil práce na kontroverzní dálnici M3. Nový ministr životního prostředí je ze strany Zelených, která se ve svém předvolebním plánu vyjádřila výrazně proti stavbě této dálnice.

A co je na nové dálnici tak kontroverzního?

Trasa má protínat území velmi blízko hory Tara. Tato hora vypadá sice jen jako větší, trávou porostlý kopec, ale je úzce spjata s irskou historií. Navíc je to jedno z nejvýznamnějších archeologických center v Irsku. Původně centrum vzdělání, náboženství a kultury, a také pohřebiště datující se kolem roku 4000 př.n.l. Nově plánovaná dálnice M3 má přetít krásnou přírodu a archeologická naleziště s horou Tara a pravděpodobně zničit ještě nenalezené archeologické památky.

Skupina lidí – příznivci, politici, odborníci z muzeí – se spojili v projektu „Tarawatch“ a setkávají se jak na stávkách proti dálnici, tak v odborných debatách. O projektu nové dálnice se začalo mluvit snad již před několika lety, ovšem kritika irské veřejnosti a další archeologické nálezy mají na rozjetí prací zřejmě zpomalující účinky. Během prací na dálnici se stále objevují další archeologické nálezy, které opětovně zaplňují noviny a jiná irská média.

Více naleznete na www.tarawatch.org a www.m3motorway.ie.

Silnice, která nyní spojuje severozápad - county Cavan a severní Meath - s městem Dublin, je jedna z nejvíce zatížených a frekventovaných cest. Nedostačuje na objem vozů cestujících z měst jako Dunshaughlin, Navan a Kells a dalších měst z oblasti Meath. Nová cesta umožní motoristům objet tyto města.

Zdroj: www.irsko-aktualne.cz

Žádné komentáře: