pondělí 30. března 2009

Birmingham


Stejně jako do Londýna a Liverpoolu i sem do Birminghamu jsme letěli za bezkonkurenčně nízkou cenu. Jo když se zadaří tak se zadaří:)

Birmingham, industriání město v samém středu Velké Británie, hned po Londýnu druhé nejvýznamější město Anglie. Žije tady podle odhadu něco kolem jednoho milionu obyvatel.
Jelikož Birmingham není městem u moře, přístav by jste tady hledali marně. Zato je město protkáno hustou sítí splavních kanálů, které byly v minulosti využívány v průmyslu. Dnes je můžete navštívit jako turisté a svézt se na dlouhých úzkých lodích vedených lodivodem. Uvidíte spoustu zdymadel, říčních křižovatek a samozřejmě město z jiného úhlu. Uměle vybudované kanály mají dohromady 60km. Říká se, že jsou delší než síť kanálů v Benátkách 41km. Rozdíl je v tom, že v Benátkách se nejedná o umělé kanály a jsou zaplavované jiným způsobem.
Ačkoliv jsme Birmingham navštívili v pořadí jako druhé město ze tří, píšeme o něm jako o třetím.
A to z čistě jednoduchého důvodu. Ani jednomu se nám nechtělo psát o městě, kde vlastně kromě kanálů, napůl rozpadlých továren a nákupních středisek nic není.
Jako tradičně jsme si vyzvedli plánky města v infocentru v centru, čímž se nám dostala do rukou zajímavá mapa navštíveníhodných míst Birminghamu. Jednalo se o pár památek, dále pak významných ulic a cest lemujících zrenovované kanály.
Jsou to :
1) Council House - nejhonosnější budova na náměstí Victorie
2) Former Head Post Office - pošta postavená v renesančním slohu
3) Town Hall - budova postavena na způsob římského fóra
4) Museum and Art Gallery - galerie umění
5) St Philip's Cathedral - postavena roku 1715
6) Baskerville House and Hall of Memory - bílá kopulovitá budova obklopena čtyřmi bronzovými sochami
7) Repertory Theatre - divadlo v prosklené budově
8) Icon Gallery- postavena 1877
9) Brindleyplace Square - moderní budova s atriem
10) The Argent Centre - postaveno roku 1863 na výrobu zlatých tužek a propisek
11) St Paul's Church - postaveno 1777-9
12) St Chad's Cathedral - červená katedrála postavena roku 1839
13) Victoria Law Courts - nádherná celočervená budova 1887-1891
14) Rotunda - moderní výšková budova válcovitého tvaru
15) St Martin's Church - první zmínky z 12.st, přestavěn 1873-5
16) Bennetts - budova využívána bankou of England
17) 122 and 124 Colmore Row - budovy mnoha stylů
18) The Exchange - populární budova potavena pro národní telefonní společnost roku 1896
19) The Birmingham Institute of Art and Design - institut umění a designu
Návštěva památek je rozdělená do 2 okruhů. Ten delší budete mít zhruba za tři hodiny za sebou.

Shopping:

Do Birminghamu se však nejezdí jen historií. To nejdůležitější co ve městě najdete, a je jeho hnací silou kromě všudepřítomných chátrajících průmyslových a továrních hal je Birminghamské obchodní zázemí. Celý střed města je plný nejrůznějších obchůdků, obchodů, trhů, velikánských zastřešených tržnic, až po největší obchodní střediska. Ty jsou provázána chodbami a všelijakýmy tunely. Nikdy nevíte kde zrovna vylezete. Nejznámější shopping centrum Bull Ring bylo navrženo a postaveno podle předlohy Jana Kaplického našeho nejznámějšího a nejkontroverznějšího architekta. Toho až soudy a blbost české vlády dostaly do hrobu.
Hudba:
Birmingham je silně provázán s hudbou, významnýmy kapelami a hudebníky jako jsou metaloví Judas Priest, Black Sabbath, Ozzy Osbourne. I zakládající členové Led Zeppelin, Robert Plant a John Bonham jsou z Birminghamu. V průběhu celého roku se tu pořadájí koncerty z nihž největší probíhají v létě. Také největší jazzový koncert v Anglii se pořádá zde v Birminghamu.
Náboženství:
Birmingam se nám vryl do paměti jako Mecca ortodoxních muslimů. Jsou všude a je jich tady opravdu hodně. Je jich tu víc než jsme viděli kdekoliv jinde... Toto město není jen o muslimech, je vlastně takovou multikulturní směskou. Potkáte tu od asiatů, indů, černochů všech odstínů až po lidi z blízského východu. Výjimkou vám nebude ani řidič autobusu s dlouhým vousem v klasickém indickém turbanu:-)

Žádné komentáře: