neděle 25. dubna 2010

ROTORUA - aktivní geotermální oblast.

Na dvoudenní trip do města Rotorua jsme vyrazili s naší konzultantkou a zároveň kamarádkou ze školy Oli. Pracuje jako au-pair v jedné rodině kousek od Aucklandu a má k dispozici velikej auťák, takže jsme se mohli v pohodě vydat na cestu.
Už předem zarezervovala Backpacker, což je kvalitní bydlení rodinného typu za super peníze. Jedná se konkrétně o hostely, penziony a jiné ubytování. Síť Backpackerů je rozmístěná po celém Novém Zélandě a téměř na každém zajímavém místě nějakej najdete. Po zakoupení BP karty budete mít navíc všude slevu na ubytování, takže kdo cestuje, tomu se vyplatí.

Po kliknutí na malé fotky se vám ukáže aktuální galerie ke každému článku:-))


Rotorua - žije zde přibližně 65 000 lidí. Najdete ji uprostřed severního ostrova u jezera Rotorua (v maorštině Druhé jezero) a je známá svou silnou geotermální aktivitou, bohatou Maorskou kulturou a také jako ráj rybářů.
V okolí najdete mnoho parků a oblastí s bublajícím horkým bahnem, gejzíry, vařící se vodou v jezerech a jezírkách, termálními prameny, syčící horkou párou a také nezapomenutelným všude přítomným zápachem sirovodíku (smrdí jak pukavci), který vás bude provázet celou Rotoruou.
V křišťálově čistých bystřinách a říčkách místních hor najdete jedny z nejlepších pstruhařských revírů světa a když už toho budete mít dost, tak si běžte třeba zajezdit na vodních lyžích na místa, kde se pořádalo v roce 2007 mistrovství světa ve vodním lyžování.

Te Puia - geotermální údolí s více než 500 geo-jezírky, bublajícím bahnem a také gejzíry z nichž nejznámější je Pohutu (explodující voda z něj tryská 1-2 krát v hodině, až do 30 metrové výšky). Areál je také znám bohatou Maorskou kulturou. Dlouhá léta zde Maoři žili a dnes tady turistům ukazují jak. Za příplatek jsme si zhlédli půl hodinové představení maorských tanců s hlavním lákadlem tancem Haka (tradiční válečný tanec Maorů).

Polynesian Spa - po celodenním chození a večeři v Backpackeru na zahrádce jsme se jeli vykoupat do proslulých lázní Polynesian Spa. Přímo na břehu jezera Rotorua se pod otevřenou oblohou rozkládá komplex bazénů a bazénků s teplotou mezi 36-42°C. Léčivá, horká voda v nich z vás doslova vycucne únavu z celého dne, týdne a možná i měsíce před tím. Lázně jsou na seznamu 10 nejlepších lázní světa a zaručí každému nezapomenutelný zážitek a nesmytelný zápach léčivé vody z vaší kůže a plavek:-)))


Rainbow Springs Kiwi Wildlife Park - druhý den dopoledne jsme se vydali do tohoto parku, založeném v roce 1929. Park je pokusem o zachování tradiční přírody Nového Zélandu počínaje obřími stromy, stromovými kapradinami, průzračně čisté říčky plné volně žijících ohromných pstruhů, voliér s místním ptactvem a také zatemněný výběh nejznámějšího nelétavého nočního ptáka NZ, Kiwi. Kdo chce, může si načepovat do lahví místní pramenitou stále tekoucí vodu a pak jít třeba krmit pstruhy!

Blue and Green Lakes - modré a zelené jezero nedaleko města Rotorua spolu těsně sousedí. V kopcích, obklopeni bujnou přírodou jsme tak na vlastní oči mohli porovnat barvu jejich zelených a modrých vod. Modré jezero je na seznamu 10 Nej prázdninových parků Nového Zélandu.


Hell's Gate & Wai Ora Spa - Pekelná Brána a lázně Wai Ora. Je nejaktivnější geotermální park Nového Zélandu. Kromě asi 2 hodinové procházky rozpálenou krajinou mezi vařícími se jezírky a bahny je lákadlem masáž a koupel v horkém geotermálním bahně. To jsme si pro tentokrát po slunném dni odpustili. Pekelná brána je trefnej název pro tohle místo. Když vám vysvitne sluníčko jako nám, tak se budete prakticky smažit ve vlastní šťávě. Vyprahlá rozpálená krajina, horká pára a extrémně ostré NZ sluníčko vám v tom lehce pomůže. Vřele doporučuji hlavně v létě - něco k pití a silnej opalovací krém, bude se hodit!

Rotorua má u mě 10 z 10 bodů, už jen pro to, že jsem nikdy nic podobného neviděl a také pro to, že toho má tolik co nabídnout. My jsme navštívili jen část z toho co Rotorua nabízí, a proto bych sem před odjezdem z NZ ještě jednou rád zajel!

Žádné komentáře: