středa 13. října 2010

Bank Peninsula a Akaroa

Banksův poloostrov vznikl erupcí sopek Lyttelton a Akaroa před miliony let. Díky této minulosti je poloostrov velmi hornatý a láká turisty mnoha atrakcemi. Po vrcholu pohoří vede Summit Road odkud je ohromující výhled na Christchurch, jižní Alpy, Tichý oceán a celý poloostrov s desítkami nádherných zálivů. 
Pro svojí polohu a rozmanitou přírodu je Banksův poloostrov vyhledávaným místem víkendových turistů, kteří mají na výběr z desítek hodinových až několikadenních treků. 
Největším městem poloostrova a zároveň nejstarším městem oblasti Carterbury je Akaroa. Akaroa ( maorsky dlouhý přístav) byl osídlen prvními francouzskými osadníky v roce 1840 a dodnes si zachoval francouzský nádech v podobě názvů ulic (Rue), obchodů, vinic, sýrů a příjmení. Ve městě kromě muzea a majáku z roku 1880 moc památek není, ale i přes to je jedno z nejnavštěvovanějších míst Canterbury. Místní vody jsou totiž domovem hned několika druhů unikátních mořských živočichů, mezi něž patří nejmenší delfín na světě (Hektorův delfín neboli plískavice novozélandská), NZélandský lachtan, tučnáci a nespočet druhů ptactva. Kousek od Akaroi se nachází mořská rezervace Pohatu, která se chlubí největší kolonií tučňáků bělopásých.

Žádné komentáře: