sobota 10. září 2011

Point Pelee National Park




Po čtyřech měsících v Torontu jsme konečně vyrazili na výlet za kanadskou přírodou. Protože jsme tu potkali super holky z Čech, tak jsme dali síly dohromady a pronajali si auto. Našim cílem byl Point Pelee NP. Jeho název pochází z francouzského Pointe-pelée což znamená " lysé místo" a je vzdálený 360 km J-Z od Toronta. Osmihodinovou (tam i nazpět) jízdu po dálnici 401 jsme si zpříjemnili poslechem české hudby a vzpomínáním na české čokolády a sušenky, které nám tu dost chybí.
Point Pelee NP, nejjižnější místo kanadské pevniny, je písečný 10 km dlouhý poloostrov vystupující do jezera Erie. Je jeden z nejmenších NP Kanady a je domovem fauny a flory, kterou nikde jinde v Kanadě neuvidíte. Říká se mu také magnet pro migrující ptáky (až 350 druhů) a motýly. Nejlepší období pro sledování zpěvných ptáků je jaro, zatímco na podzim jsou ideální podmínky pro sledování motýlů Monarchy stěhovavého, který zde odpočívá na své cestě do Mexika. Počty motýlů závisí na počasí a proto jde těžko odhadnout, kdy a kolik jich bude. My jsme měli trochu smůlu a viděli opravdu jenom pár, ale za dobrých podmínek jich můžete vidět tisíce.
Celkem je v parku 15 km procházek velmi lehké náročnosti. Východní část poloostrova tvoří lesy, bažiny, mokřady a západní písečné pláže. Za návštěvu určitě stojí procházka mokřady po vyvýšeném dřevěném chodníčku. Od informačního centra pak jezdí motorový vláček, který vás zaveze na špičku poloostrova, která se díky počasí a jezeru pořád mění. Může být od několika do stovky metrů dlouhá a je zde kvůli silným proudům přísný zákaz koupání a brodění.
Point Pelee NP je ideálním místem na celodenní výlet a určitě doporučujeme navštívit. 

Žádné komentáře: