pondělí 13. září 2010

Týden po Velkém Zemětřesení

Druhá nejstarší pivnice Famous Grouse Hotel v Canterbury je spolu se stovkami jiných domů také v demolici.
7 den po zemětřesení - Přetrvávající středně silné a i hodně silné otřesy stále neutichají. Neburácí to už sice několikrát v hodině jak to bylo ještě přede včírem, ale v průměru jednou do dvou hodin. Síla otřesů se nedá předpokládat vzhledem k tomu, že se epicentrum pokaždé stěhuje. Téměř po každé se to "hne" na jiném místě a v jiné hloubce v podzemí z čehož se pak odvíjí hlučná nebo méně hlučná podzemní exploze a následná síla otřesů. U zemětřesení platí, že čím je epicentrum blíže k povrchu země, tím je exploze a otřes silnější. Bohužel pro nás valná většina všech pohybů zemských desek se odehrává do vzdálenosti 40km od centra Christchurche a v maximální hloubce 20km. A to je hodně mělký pohyb!!!
Po včerejší zkušenosti z práce se máme o hodně víc na pozoru než do teď. 5.1 st. Richterovy stupnice ve vzdálenosti 10km od centra a v 5ti km hloubce, udělal ve fabrice ve které pracujeme takovej rachot, že už jsme se tam ten den radši nevrátili. Plechové střechy, kovová hala, světla, klimatizace a vše co bylo uvnitř řinčelo jako když si nad hlavou pořádně zatřepete ohromnou krabicí se stavebnicí Merkur.

9 den po zemětřesení - Napjatá atmosféra se pomalu uklidňuje. Kolegové se v práci přestávají lekat každého zaskřípání, hluku a konečně zase slyšíme i pozitivnější rozhovory, než že to někomu zase rozbilo nebo sebralo dům. Aftershocky se den ode dne vyskytují méně a méně. Na síle jim to ale moc neubírá. Od dnešní půlnoci do teď, což je 22hodin bylo 10 aftershocků v síle od 3,2 do 4,2 st. Richterovy stupnice.
A víte co je na tom nejhorší??? Začínáme si na to zvykat...

A jak to vypadá ve městě? Špinavé ulice od písků, které byly vytlačeny od někud z hlubin spolu s bahnem ohromným tlakem zemětřesení na povrch skrz travnaté plochy i asfaltové silnice se deštěm pomalu omývají.
Menší praskliny v silnicích  byly na rychlo poopraveny a tam kde jsou ty veliké i metrové praskliny, tam je to do dnes uzavřeno a hlídáno policií a vojáky. Některé mosty jsou také uzavřené.
Doprava je hustší než kdy před tím, protože v centru i okolí je uzavřená spousta ulic a probíhají demolice porušených domů. Tam kde byly starší ulice to vypadá jako když nás na základce třídil učitel tělocviku na 2 družstva. Prvý, druhý, prvý, druhý, prvý, druhý.........
Prvý zůstane stát a ten druhý? Ten jde do demolice! Ulice pak vypadá následovně. Dům, suť, dům, suť atd...
Smutné na tom je, že od zemětřesení nikoho do domů pro nic nepustili a tam kde dostali visačku k demolici, tak tam jim zbourali dům se vším co v něm bylo!!!
Přijde mi to dost hloupé! Jedna věc je chránit lidi aby jim nespadl dům na hlavu a věc druhá přijít úplně o všechno co člověk kdy měl. Zůstanou vám tak jenom vzpomínky a někdo jinej se na smeťáku z utrpení jiných napakuje co hrdlo ráčí!!!!!!!!!!!!


View Christchurch earthquake: Where the land shook in a larger map

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

NO to je tedy síla.. A na to zemětřesení si radši nezvykejte a už se mi vraťte :o)) Lenka