sobota 4. září 2010

ZEMĚTŘESENÍ - Canterbury Earthquake

Epicentrum zemětřesení.
                  Fotky z dnešního zemětřesení zde.
Dnes brzo ráno 4/9/2010 ve 4:38 nás probudila jedna z nejhorších noční můr. Zemětřesení o síle 7.1 - 7.4 stupně Richterovy stupnice přišlo nečekaně v době kdy mají všichni ještě "půlnoc". Něco takového nás ještě z postele nedostalo. Tak rychle jako dneska jsem ještě nikdy nevstal. Popadnul jsem Jíťu a vystřelili jsme z baráku na parkoviště jak rychle jsme jen mohli! Později jsem se dozvěděl, že to byla chyba a nejbezpečnější je zůstat v domě mezi futry dveří. Právě v těch místech je dům nejsilnější.
Epicentrum zemětřesení bylo 41kilometrů západně od centra Christchurche, kde bydlíme, jen 10km pod zemí, což je v měřítkách bráno jako "mělké zemětřesení" do 70km pod zemí. To má mnohem ničivější účinky než "hlubinné zemětřesení" mezi 300-700km pod zemí.
Samotné nejsilnější otřesy trvaly přibližně do 50 sekund. Ty byly zaznamenány až stovky kilometrů od epicentra. Provázely ho jakoby velmi tlumené podzemní výbuchy a s každým dalším "výbuchem" přišel i silný otřes. Venku to blikalo asi od pouličních lamp, v domě padali věci z polic a všude byl rámus od chvějících se věcí, dveří a oken.. Zajímavé je že zemětřesení není jen jeden velký otřes, ale je provázeno následnými menšími otřesy zvanými "Aftershock" (po šoku). Ty mohou trvat i několik dní a dnes měli sílu i 5.2 st. Richterovy stupnice. Abych vám to trochu přiblížil i teď se otřásl dům a to je 7 hodin po zemětřesení. Vlastně se to otřásá v nepravidelných intervalech přibližně každých 15-30 minut.
V centru Christchurche popadali nějaké domy a  nikde nešla elektrika ani voda. Teď  už všechno běží jak má, ale na vodu je vyhlášen stav nouze a lidé jsou vyzváni k jejímu extrémnímu šetření. Voda se smí pro jistotu pít jen převařená. Okolo Christchurche jsou uzavřeny všechny důležité mosty které hlídá i NZ armáda. Vojáci, policajti, hasiči, a záchranáři jsou pro jistotu úplně všude. Centrum je uzavřené z důvodu porušené statiky domů a doprava je omezená na minimum, letiště je až do odvolání přístupné jen armádě.
Na štěstí nejsou hlášeny  žádné oběti navzdory tomu, že se jednalo o nejsilnější zemětřesení na Novém Zélandě od roku1931.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Ahoj kamarádi! Jsem moc rád, že se vám nic nestalo!! Tomu se říká zážitek, to teda jo.