úterý 5. května 2009

Osmá zastávka - Cllifs of Moher

Z Galway jsme už zamíříli přes města Kinvarru a Ballyvaghan k tolik vytouženým Cliffs of Moher neboli Moherským útesům. Od Galway jsou vzdáleny necelých 50km směrem na jiho-západ.
Cestou jsme se modlili za pěkné počasí, protože bylo opět zamračeno, zima a po předchozím krupobití v Galway to vypadalo na prd.
U Moherských útesů je víc než cokoli jiného, důležitý výhled a to bez pěkného počasí prostě nejde.
Na západní straně Irska je většinu dní v roce pořádně větrno, podmračeno a mlhavo.
Od Atlantiku sem fouká silný vítr a přináší nevyzpitatelné počasí. Ne každému se podaří zhlédnout útesy v celé své kráse.
My klikaři jsme měli zase velkou kliku. Necelých 10km od Moherů se mraky jako zázrakem zcela protrhaly a nás čekalo ač velice větrné a chladné, tak slunečné počasí!!!
To se ale už podívejte sami na fotkách v galerii...
Něco o útesech:
Moherské útesy jsou vysoké od 120 metrů v(Hag's Head) do 214 metrů nad Atlantickým oceánem. Právě na nejvyšším místě útesů, stojí kruhovitá, kamenná, vyhlídková věž O'Brien's Tower. Nejvyšší a nejnižší místa útesů jsou od sebe vzdáleny asi 8km.
Cliffy se pyšní jedním z nejhonosnějších výhledů v Irsku. Za jasného dne z nich spatříte od Aranských ostrovů v Galwayském zálivu, po kopce a údolí v Connemaře.
Podloží cliffů je složeno z pískovce a břidlic. Zde je možné vidět, jak tu před 300.000.000 lety řeky utvářely jejich podloží.
Žije zde mnoho živočichů, z nihž převážná většina jsou ptáci. Jejich kolonie čítá okolo 30.000 jedinců z 29 živočišných druhů. Nejvýznamější a nejvyhlášenější z nich je Papuchalk bělobradý.
V útesech je také vybudován jakýsi podzemní systém chodeb, v nihž se můžete občerstvit, nakoupit suvenýry, shlédnout místní výstavu nebo si připlatit a za ošklivého počasí se z tepla turistického zázemí podívat na útesy prosklenou výlohou.
Vstupné na útesy je zdarma. Parkovné bylo 8eur.

Žádné komentáře: