úterý 5. května 2009

Výlet na západní pobřeží Irska


Zvětšit mapu
Píšeme vám další obsáhlý článek z našeho dvoudenního výletu. Je rozdělený na devět částí, aby bylo čtení srozumitelnější. Co článek, to zajímavá zastávka.
Nejen podle nás je to nejpozoruhodnější a zároveň nejmalebnější kraj Irska- Burren (irsky: An Bhoirrean - „skalnatá země“).
Tato krasová oblast se nachází na západním pobřeží Irska v hrabství Clare. Na první pohled pustý a nehostinný kraj se vyznačuje rozpraskaným vápencovým povrchem připomínající měsíční krajinu. Rozkládá se zhruba na 250 km2, z toho je 15 km2 irským národním parkem.
Za svůj vzhled vděčí Burren pohybu ledovců. Poslední zalednění se zde vyskytlo docela nedávno - před 10 až 15 tisíci lety. Když se ledovec pohyboval, strhl s sebou většinu zeminy. Obnažený vápenec byl vystaven vnějším vlivům a tak docházelo k erozi a začaly vznikat typické kamenné chodníky v takové podobě, jak je můžeme vidět dnes. Vápenec se však působením počasí mění dál.
To bychom ale trochu předbíhali:
Výlet jsme naplánovali již podruhé s půjčeným autem od společnosti Enterpise, na počest příjezdu našich srdcových kamarádů Lukyho a Haničky.
Jako poprvé i teď nám půjčili úplně nové auto, tentokrát Opela Astru.
Když mi dali od něj klíčky do ruky, jen jsem si řekl "hlavně to nešrábni voe..."
To by mě přišlo draho, jelikož jsme nepřipláceli za pojištění...
Nejzajímavější místa z výletu, jsou rozepsána dále v každém článku jednotlivě.

Žádné komentáře: