pátek 21. srpna 2009

Great Sugar Loaf - Wicklow Mountains


Už na výletě do Powerscourt jsem si vyhlédl další výlet. Byl jím nedaleký kopec Great Sugar Loaf, který byl vidět snad ze všech koutů zámeckých zahrad...
Něco o něm:
Jeho špičatý tvar vyčnívající z okolní krajiny a zbarvení mu dali jméno, které v překladu znamená něco jako "Úžasná cukrová homole". Je znám také jako Big Sugar Loaf ("Velká cukrová homole"). Východně od něj, za rychlostní komunikací N11 vedoucí z Dublinu do Wicklow, se nachází jeho menší brácha Little Sugar Loaf. Great Sugar Loaf je vysoký 501 m.n.m. Jeho strmé svahy a izolovanost od ostatních kopců z něj dělají opticky vyšší kopec, než ve skutečnosti je. Jelikož se výška měří od moře a to je jen o pár kilometrů vedle, tak by to byl z pláže slušnej výšlap na špici... Velice často je díky jeho tvaru chybně označován za vulkán. Věděli jste, že Irsko žádný vulkán nemá?... Je to vlastně erozi odolávající usazený sediment z hlubokých moří z období Devonu.
O samotném výletě:
Do městečka Enniskerry jede Dublin bus č.44 z centra Dublinu. Z Enniskerry na vrchol mě čekalo přibližně 8km pěšky po místních silničkách. Pod kopcem jsem se nechal na správnou cestu k vrcholu navést od přátelského starousedlíka, který poblíž sekal trávu. Na parcelách u úpatí kopce, se mezi kamennými a přírodními ploty, pasou ovce. Ve vrchní části kopce, místní bohatě kvetoucí horská flora plynule přechází v kamenný vrchol bičovaný jak horským tak přímořským nárazovým větrem. Po ostrém výstupu kamenným svahem budete odměněni skutečně skvostným výhledem po širokém okolí. Uvidíte kus Dublinu, přístav Bray, velikou část pobřeží táhnoucí se na jih, hluboké údolí pod kopcem směrem k Little Sugar Loafu a také kopcovité pohoří Wicklow. Jedním slovem nádhera! Když nepočítám pohledy z alpských skoro"čtyřtisícovek", tak neznám moc lepších výhledů!!!
Cesta zpět:
Dolů jsem šel jižní, druhou cestou. Touto cestou sem proudí většina návštěvníků, kteří mohou nechat auto nedaleko pod kopcem a snadno se na vrchol vydat. Následně mě čekalo asi 12km z kopce k pláži v Greystones. Tam jsem si koupil zpáteční lístky na vlak DART do Dublinu. Poté jsem si šel bos namasírovat unavené nohy o jemný písek na písečné pláži označené Blue Flagem (vlajka značící prvotřídní pláže Irska) a brouzdnout se chladným mořem:) Vskutku zasloužená odměna!

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Mooooc hezký fotky :) Radost pohledět!