úterý 4. srpna 2009

Zámek Powerscourt Estate a jeho honosné zahrady.


Powerscourt Estate, leží v blízkosti městečka Enniskerry jižně od Dublinu v kraji Wicklow. Je znám především jeho zahradami a zámkem na pomezí hor Wicklow, rozprostírající se na ploše 19ha.
Zámek - Vznik budovy se datuje do 13.st, kdy na místě zámku stál hrad. Ten byl v průběhu let 1731 až 1741 ve velkém přestavěn Německým architektem Richardem Casselsem. Na rozdíl od jeho stylu tvorby pošmurných a šedivých staveb Richard vystavil "vzdušný zámek" s dvěma věžemi, tak jak by ho John Vanbrugh (anglický architekt a dramatik) chtěl. To proto je budova na vrcholu kopce nad údolím s nádherným výhledem do kopcovitého terénu Wicklow. Zámek však v roce 1974 lehl popelem a v roce 1996 byly trosky zámku zrenovovány do dnešní podoby.
Zámek a zahrady - Když bylo Mervynovy Wingfieldovy v roce 1844 8 let, zdědil v Irsku 200km2 pozemků zahrnujíc taktéž Powerscourt Estate. Po završení 21 let začal rozsáhlou obnovu zámku a začal tvořit nové zahrady. Stavbou zahrad byl inspirován po návštěvě paláce Versailles, paláce Shönbrunn v blízkosti Vídně a zámkem Schwetzingen u Heidelbergu. Zahrady byly budovány 20 let do roku 1880. Dnes je zámek se zahradami majetkem rodiny Slazengerů. Hlavními atrakcemi jsou kamenná věž Valley, Japonské zahrady, sochy okřídlených koní, jezero s Tritonem, hřbitov pro zvířátka, obezděné zahrady, brána Bamberg a Italské zahrady.
Vodopád - Přibližně 8km od zahrad, můžete také navštívit 121m vysoký vodopád Powerscourt Waterfall, který je nejvyšším v Irsku.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Moc pěkný moc! Jen tak dál :)