úterý 12. ledna 2010

Giant's Causeway - Obrův chodník

Skoro s 2 měsíčním zpožděním, vám můžeme napsat o naší poslední cestě v Irsku. Jo čtete dobře jak říkám naší poslední. Jak už asi víte změnili jsme zemi a až nám vyzbude trochu času tak začneme psát o výletech, které jsme podnikli na Novém Zélandu. Začínají se nám tady pěkně hromadit:-)

Giant's Causeway neboli obrův chodník, naleznete téměř v nejsevernější části severního Irska. Přesněji v kraji Antrim, 3km severně od města Bushmills, kde se pálí vynikající stejnojmenná irská whisky.
Útesy (chodník) jsou složeny přibližně ze 40 000, většinou 5 a 6-ti hraných čedičových sloupů. Některé z nich jsou dlouhé až 25 metrů. Tyto čedičové útvary jsou k vidění i jinde ve světě. U nás je to například Panská skála u Kamenického Šenova.
Několika hrané sloupy vznikly rychle vytékající a tuhnoucí lávou obsahující čedič na povrch země.
Celé pobřeží si můžete projít pěšky, nebo se nechat přímo k útesům nechat zavést turistickým autobusem od informačního centra u parkoviště. My vám doporučíme tu procházku. Je tu opravdu na co koukat!
Toto místo je také opředeno mnoha legendami. Nejznámější z nich je o obrovy Fionn mac Cumhaillovy, který údajně chodník postavil, aby se dostal na ostrov Staffa u Skotska a mohl se tam utkat s obrem Benandonnerem. Dále se už legendy o obrech v podstatně liší, pravdou však je, že právě na skotském ostrově Staffa podobné útesy také najdete. Údajně jsou tyto čedičové útvary pod hladinou moře mezi ostrovem Staffa a Irskem propojené v celé své délce.

Žádné komentáře: