sobota 14. května 2011

Lyttelton

Lyttelton je přístavní město ležící na úpatí sopečného kráteru, který v minulosti pomohl vytvořit Banksův poloostrov. Byl prvním místem příjezdu Canterburských poutníků, které sem dopravila Canterbury Association v čele s předsedou lordem Lytteltonem. Místo příjezdu je označeno na skále poblíž silnice vedoucí do přístavu.
Cest do Lytteltonu je několik. Nejrychlejší je skrz tunel, který byl otevřen v roce 1964. Pomalejší, ale za to záživnější, je přes pohoří Port Hills, kde se můžete kochat výhledem na oceán, zálivy a zkusit jednu z několika pěších treků.
Za navštívení stojí místní muzeum a Lyttelton Timeball Station, která pomocí koule zavěšené na věži oznamuje greenwichský čas. Z doků několikrát denně vyplouvají trajekty do Diamond Harbouru a na ostrovy Quail a Ripapa.
Jelikož Lyttelton je jeden z nejrušnějších přístavů NZélandu, chtěli jsme se sem i my podívat. Po prohlídce města a přístavu jsme se vydali na pohoří Port Hills. V půli cesty se nám ale přehřálo  natolik, že jsme museli zastavit a pomalu sjet nazpátek do přístavu. Tam se nám auto přehřálo znovu, a proto jsme využili služeb žlutých andělů (na NZ AA service). Po hodině  a půl přijel pán s Jeepem plným nářadí, ale nevěděl co našemu autu je. Protože se nám s přehřátím záhadně vybila baterka, pán nás nahodil a doporučil upalovat do Christchurche a v pondělí zajet do servisu. Byla totiž sobota a to tu nikdo nepracuje. Jeli jsme tedy nejkratší možnou cestou, skrz tunel, ale za tunelem jsme opět vařili. Nezbylo nám nic jiného než opět hodinu a půl čekat na žluté anděly, kteří tentokrát přijeli s odtahovkou. A tímto začíná naše 3 měsíční pauza ve městě Christchurch.

Žádné komentáře: