pátek 27. listopadu 2009

Druhý den: odlet do Londýna

Hned po příletu do Londýna jsme spěchali na střídání stráží před Buckinghamský palác, sídlo královny britského království. To se odehrává během letního času každý den od 11.30 a trvá přibližně jednu hodinu. Během zimního času se střídání odehrává "pouze" jednou za dva dny, taktéž od 11.30. Rozdíl je v tom, že v létě mají tradiční červeno-černé uniformy a v zimě šedivo-černé uniformy, což z daleka nevypadá tak působivě jako letní oblečení.
Od Buckinghamského paláce jsme si to namířili po Dianině stezce do St. James parku plného veverek a ptactva.
Dále jsme pokračovali na Horse Parade. Na tomto místě s velikým písčitým nádvořím, se odehrávají ukázkové představení jízdní gardy na koních.
Vedle Horse Parade je nejstřeženější ulice Londýna, Downing Street (sídlo premiéra).
A to už se nalézáme ve čtvrti Westminster u Westminsterského Opatství (tradičního místa korunovace a místa posledního odpočinku anglických panovníků) a Westminsterského paláce. Právě zde zasedá parlament. Součástí paláce je tak známý Big Ben, věžové hodiny. Okolo parlamentu protéká řeka Temže.
Za mostem naleznete aquarium a obří 135 metrů vysoké "ruské kolo" London Eye.
Poté jsme se přemístily metrem k téměř 1000 let staré pevnosti Tower of London, součásti britské královské moci a síly. Nechal ji vystavit Vilém Dobyvatel na ochranu Londýna a prosazení jeho síly.
U pevnosti se přes řeku Temži klene Tower Bridge zvedací most, pojmenovaný právě po pevnosti. Most byl vystaven podle návrhu Horace Jonese. Stavba začala roku 1886 a trvala 8 let.
Po proudu řeky kousek od mostu trvale kotví HMS Belfast (C35) lehký křižník podtřídy Edinburgh třídy Town britského válečného námořnictva – Royal Navy. Byl nejtěžším britským lehkým křižníkem, který se zapojil do bojů druhé světové války. V současné době slouží jako válečné muzeum.

Žádné komentáře: