pátek 27. listopadu 2009

Pátý den: cestou do Corku

Brzy ráno jsme vyjeli do Irska. Bylo deštivé počasí a my jen doufali, že se počasí umoudří. Vydali jsme se na jihozápad od Dublinu a tímto směrem i celý den pokračovali.
Po zdlouhavém průjezdu Dublinem se naráz ocitnete v bujně prorostlém okraji hor Wicklow. Po klikatých silničkách v kopcovité krajině Wicklow jedeme kolem vodopádu Glenmacnass směrem do Glendalough (irsky: Gleann Dá Loch, v překladu "Údolí dvou jezer"). Toto ledovcové údolí umístěné v centru pohoří Wicklow bylo proslaveno už v 6.st raného středověku, kdy zde sv.Kevin kněz, poustevník položil základy klášterní osady. Tato osada byla zničena roku 1398 anglickými vojsky. Válcovitá kamenná věž a kamenné domy však zůstaly dodnes. Věž sloužila v dobách ohrožení jako úkryt pro místní. V případě ohrožení se do ní lezlo po provazovém žebříku oknem. Věž proto nikdy neměla z bezpečnostních důvodů vchod. V okolí věže je velmi starý hřbitov, ruiny kláštera a malý kostelík.
Jihozápadně od Wicklow je město Carlow a u něj prehistorická stavba Brownshill Portal Tomb neboli vchodová hrobka Brownshill. Byla postavena jako pohřební místo prvními irskými farmáři, někdy mezi 4000-3000 tisíci lety př.n.l. Vchodovou hrobkou je nazývaná proto, protože pohřební komnata je ohraničena párem vysokých vchodových kamenů, na kterých je položen jeden ohromný kámen (capstone), dělajíc jakousi střechu. Tento capstone váží 150 tun a je pravě podobně největší v Evropě. V hrobce se nikdy nedělali vykopávky, proto se toho o této hrobce moc neví. V jiných portálových hrobkách však byly nalezeny ostatky spálených i nespálených lidských těl. Ty byly pohřbívány dohromady s keramickými nádobami, šípy, osobními artefakty jako byly kostěné jehly, kamenné korále a jiné.
Nedaleko od hrobky jsme se podívali do jeskyně Dunmore Cave, která se nachází 11 km severně od Kilkenny, vznikla před 300 mil. lety. Dříve se myslelo, že je to vstup do pekla, což s ohledem na vikingský masakr z roku 928 n.l. je tvrzení téměř přesné. Ženy společně s dětmi a pár starších lidí uprchli před nepřáteli do jeskyně. Ti je však následovali a zahájili mohutnou palbu, jejíž následkem byl dusivý kouř. Ti, kteří se objevili venku, byli rozsekáni, ostatní se udusili uvnitř jeskyně. Toto nepříliš přesvědčivé vyprávění bylo potvrzeno nálezem přes 40 ostatků dětí, žen a starších lidí ve 2. pol. 20.stol. Nachází se zde 7m vysoký krápník známý jako Market Gross. Stojí ve sněhobílé komoře nazývané Town Hall a dle legendy je to místo, kde byl zavražděn démon Luchtigen, pán krys a myší. Krápník je jediný z mnoha formací, které zde lze spatřit, rozdělený rovnoměrně mezi tři jeskyně a tucet komor. Všechny mají svá vlastní jména. Jeskyně byla domovem velké kolonie netopýrů. Nyní je zde pouze malá skupinka. Jedním z fascinujících rysů je šance vidět fosilizaci, kdy při rozšiřování vápencových formací je možno tu a tam zahlédnout kostry netopýřích předchůdců.
Rock of Cashel bylo naše další místo a zastávka na prohlídku. Rock of Cashel, také známý jako Cashel of the Kings, je hrad v kraji Tipperary v Irsku, 10 km severně od města a hradu Cahir.
Od roku 370 na místě dnešního hradu sídlili králové z Munsteru. Okolo roku 450 zde svatý Patrik pokřtil krále Aenguse. V roce 990 král Brian Boru hrad opevnil. Roku 1101 král Murtagh O'Brien daroval vápencovou skálu, na které hrad stojí církvi.
Nejstarší a nejvyšší částí hradního komplexu je kruhová věž přibližně z roku 1100. Je výborně zachovalá a vysoká 28 metrů. Nejcennější částí hradu je Cormacova kaple, vystavěná a vyzdobená v letech 1127 – 1134 v románském stylu. Částečná výzdoba se dochovala dodnes. V roce 1134 byla vysvěcena. Katedrála, vybudována mezi roky 1235 – 1270, je bez postranních lodí s křížovým půdorysem, se středovou věží a na západní straně ukončena masivním obytným hradem. Hall of the Vicars Choral byla vystavěna v 15. století. Dnes touto stavbou vcházejí návštěvníci do hradu. Velká bouře v roce 1847 hrad značně poničila. Na dohled hradu se nachází zříceniny opatství Hore Abbey vybudovaného roku 1266.
Cahir Castle vzdálen 10 km od Cashelu je jedním z největších hradů v Irsku. Nyní jej nalezneme v centru města Cahir. Navštívit jsme ho nestihli protože nám po páté zavřeli... Tak jsme si ho alespoň kolem dokola obešli a pokochali se z venku.
Z Cahiru jsme upalovali do Corku kam jsme chtěli dorazit za světla. Cork, druhé největší město Irska s největším přístavem v zemi a druhým největším letištěm. Rozkládá se na několika ostrovech těsně u ústí řeky do moře. Městem protéká řeka Lee. Jeho minulost sahá do 6st. kdy bylo založeno sv.Finbarrem. Od nepaměti město napadali Vikingové a neustále ho ničili. Později se město stalo důležitou obchodní spojkou se zeměmi Skandinávie.

Žádné komentáře: