pátek 27. listopadu 2009

Čtvrtý den: county Meath

Hned ráno jsem si vyzvedl auto z půjčovny, nabral jsem rodiče v Tyrrelstownu a vyrazili jsme se spolu podívat do kraje Meath. Rozkládá se severně od Dublinu a je to oblast nejvíce hojná na jak prehistorické tak i keltské památky v Irsku.
Prvním cílem byl kopec Hill of Slane, o kterém si můžete přečíst v mém starším článku. Druhým cílem byly 4000let staré hrobky Newgrange a Knowth.
Třetí místo kam jsme zajeli bylo bitevní pole Battle of Boyne nedaleko města Drogheda. 1.7.1690 se zde odehrála pro Irsko významná bitva. Dva roky před bitvou byl z trůnu sesazen katolický král Anglie, Jakub II. a nahrazen svou protestantskou dcerou Marií s jejím manželem Vilémem Oranžským. Za podpory irských katolíků se pak Jakub s Vilémem utkali právě v Oldbridge u řeky Boyne. Armáda francouzských hugenotů v přesile 11000 mužů pod vedením Viléma zde lehce rozdrtila 25 tisícovou nevycvičenou armádu francouzských a irských katolíků. Zajímavost je že v bitvě padlo jen kolem 1500 mužů a Irsko poté ztratilo na 3 století svoji svobodu.

Žádné komentáře: