pátek 27. listopadu 2009

Šestý den: západní pobřeží Irska

Drombeg Stone Circle, kamenný kruh, vzdáleně se podobající více známému Stonehenge v Anglii, je také nazýván Oltářem Druidů. Byl postaven v době železné mezi lety 150 př.n.l. a 130 n.l. Kruh je jednou z nejnavštěvovanějších prehistorických staveb Irska a skládá se ze 17 kamenů zasazených v kruhu. 30 metrů od kruhu se dříve nacházeli 2 kruhové chatrče, kdy v jedné byla jakási kuchyň. V té se vařilo pomocí rozpálených kamenů, které házeli do velikého hrnce. Až 350litrů vody uvařili za 15minut. Kuchyně se částečně dochovala dodnes.
Abychom nemuseli jet velikou obklikou přes Limerick okolo sto kilometrové zátoky, zkrátili jsme si cestu a přejeli jsme zátoku Shannon trajektem. Cesta trvala necelou hodinu a byla to příjemná, i když větrná chvilka odpočinku.
Den se pomalu krátil a nás tlačil čas. Bohužel jsme nestihli projet poloostrov Dingle. Byl v plánu, ale jak jsem zjistil, není možné vidět všechno... A to už si to upalujeme jako o závod na Moherské útesy.
Cliffs of Moher jsou vysoké od 120 metrů v (Hag's Head) do 214 metrů nad Atlantickým oceánem. Právě na nejvyšším místě útesů, stojí kruhovitá, kamenná, vyhlídková věž O'Brien's Tower. Nejvyšší a nejnižší místa útesů jsou od sebe vzdáleny asi 8km. Cliffy se pyšní jedním z nejhonosnějších výhledů v Irsku. Za jasného dne z nich spatříte od Aranských ostrovů v Galwayském zálivu, po kopce a údolí v Connemaře. Podloží cliffů je složeno z pískovce a břidlic. Zde je možné vidět, jak tu před 300.000.000 lety řeky utvářely jejich podloží.
Žije zde mnoho živočichů, z nichž převážná většina jsou ptáci. Jejich kolonie čítá okolo 30.000 jedinců z 29 živočišných druhů. Nejvýznamnější a nejvyhlášenější z nich je Papuchalk bělobradý. V útesech je také vybudován jakýsi podzemní systém chodeb, v nichž se můžete občerstvit, nakoupit suvenýry, shlédnout místní výstavu nebo si připlatit a za ošklivého počasí se z tepla turistického zázemí podívat na útesy prosklenou výlohou.
Vstupné na útesy je zdarma. Parkovné bylo 8eur.
Při odjezdu už byla téměř tma a nás čekalo posledních 270km domů do Dublinu.
Za celé 3 dny půjčení auta jsme najezdili téměř 1400km.

Žádné komentáře: