pátek 27. listopadu 2009

Třetí den: Londýn a návrat do Dublinu


Druhý den v Londýně jsme šetřili sil a po snídani v hotelu jsme vyrazili metrem do stanice Mansion House, což je nejbližší zastávka u katedrály sv. Pavla - St. Paul's Cathedral. Tato katedrála je spolu s Westminsterským opatstvím na výsostném postavení církevních staveb. Po vatikánské bazilice Svatého Petra zaujímá druhé místo v žebříčku největších sakrálních staveb světa a její výrazná kopule výrazně vyčnívá nad střechami okolních domů. Na jejím místě, byl již v sedmém století postaven dřevěný kostelík. Od té doby byla katedrála mnohokrát přestavěna. Svůj kompletní vzhled změnila asi pětkrát. Z toho třikrát po rozsáhlých požárech v letech 962, 1087 a největším požárem nazvaným Great Fire of London (Velký londýnský požár) roku 2.9.1666.
Poslední zmiňovaný požár trval tři dny a spálil čtyři pětiny starého Londýna. Svojí poslední tvář získala od ambiciózního architekta Sira Christophera Wrena. Ten katedrálu po Velkém požáru navrhl a devět let poté začal se stavbou. Dokončena byla v roce 1710. Mimo jiné architekt za svůj život vzkřísil dalších více jak 50 církevních staveb. Sv.Pavel je stále aktivně využíván k bohoslužbám jak běžným, tak mimořádným a hostil i řadu celosvětově sledovaných událostí. Konal se zde pohřeb Winstona Churchilla, svatba prince Charlese a lady Diany či bohoslužby za oběti newyorských teroristických útoků.
Zbytek dne jsme zakončili procházkou po městě, nakupováním v jedné z nejdelších business ulic Londýna - Oxford Street protkanou obchody a dopravou zpět do Dublinu:)

Žádné komentáře: