středa 15. října 2008

Hrobky - Newgrange, Knowth a Dowth


Vše o nejznámější hrobce Irska je velice pěkně popsáno a vysvětleno zde - Newgrange

V této oblasti se však nacházejí další megalitické poklady z této doby z nichž některé jsou starší než samotné Newgrange! Proto je nesmíme opomenout.
(rozhodně stojí také za návštěvu!)

Knowth - sousední hrobka je největším chodbovým hrobem v Brú na Bóinne, ačkoliv není tak známá jako Newgrange. Do jejího nitra vedou dvě oddělené chodby zakončené dvěmy pohřebními místnostmi, které vynikají bohatostí umělecké výzdoby. V kruhu kolem hlavní stavby se nachází osmnáct menších chodbových hrobů. Vykopávky zde stále pokračují. Výzkumy jsou tu však obtížnější než v Newgrange, neboť se po konci období megalitických kultur na hrobky zapomnělo a pozdější osadníci si na nich postavili svá obydlí.

Dowth - Třetí významná hrobka se podobá jak Newgrange, tak i Knowthu. Památka není v důsledku probíhajících vykopávek v současnosti zpřístupněna veřejnosti.
Stavby jako Newgrange a další menší památky na megalitickou kulturu rozeseté po celém Irsku sehrály svou důležitou roli i po příchodu Keltů. Ti ostrov osídlili pravděpodobně v několika vlnách v letech 500-150 př. Kr., v dobách kdy zde po původních neolitických obyvatelích, zůstaly právě jen ony záhadné kamenné stavby - vztyčené kameny a mohylové hroby. Keltové si je začlenili do své mytologie jako sídy, místa v nichž přebývá lid Tuatha de Danaanů, polobohů z Jiného světa. Ti se tam se svou magií ukryli právě po příchodu nových obyvatel. V keltské mytologii je nespočet příběhů o hrdinech, kteří tento Jiný svět navštívili a o dobrodružstvích, jaká tam zažili. Přinejmenším v noci o keltských svátcích Beltain a Samhain padají podle pověstí bariéry mezi těmito dvěma světy a ze sídů vylézají různé čarovné bytosti, čarodějnice a víly.

Žádné komentáře: