středa 1. října 2008

Dublin ZOO


Jeden z výletů patřil našim tak oblíbeným ZOOlogickým zahradám a ani Dublinská ZOO není výjimkou. Leží asi 30min pěší chůzí severozápadně od centra.

Pokud půjdete kolem řeky Liffey (jediná ve městě), budete míjet místní soud v nádherné klasicistní budově s kopulovitou střechou a nepřímo minete i palírnu lahodné Whiskey Jameson, kterou určitě také v nedaleké budoucnosti navštívíme.

Ale teď něco z historie Dublinské ZOO…

Dublinská ZOO je jednou z nejstarších ZOO na světě. Poprvé byla otevřena 1.září 1831 a byla známa jako „Dublinské zvířecí zahrady“. Zaujímala rozlohu 15 akrů a bylo zde možno spatřit 46 savců a 72 ptáků, které jim darovala Londýnská ZOO.

První vstupní hala do ZOO byla postavena roku 1833 a její původní vzhled je zachován do dneška.

Velmi důležitým milníkem Dublinské ZOO je rok 1838, kdy ZOO navštívilo 20 000 lidí u příležitosti oslavy korunovace královny Viktorie.

Dominantou ZOO je Haughtonův dům, který byl postaven roku 1898. Samuel Haughton byl profesor Trinidské univerzity a velmi uznávaný věděc v oblasti zoologie. Uvnitř Haughtonova domu se nachází čajovna, ukázka deseti „doupat“ divokých zvířat a studovna.

V roce 1844 byla do Dublinské ZOO dopravena první žirafa a v roce 1855 první pár lvů – Natal a Natalie, kteří měli o dva roky později svoje první lvíčata. Pavilon plazů byl postaven roku 1876.

I přes všechna úskalí a problémy (velikonoční povstání roku 1916, druhá světová válka), se kterými se ZOO potázala, si do dnešní doby uchovala svojí podobu. Nyní se rozkládá na ploše 40 hektarů a můžete zde nalézt 650 zvířat a ptáků z celého světa.

ZOO je rozdělena do několika sektorů: svět šelem, svět primátů, arktida, africké planiny, deštný prales, farma, jižní Amerika.



Žádné komentáře: