středa 1. října 2008

Guinness strorehouse

Tentokrát pro Vás máme článek z tak trochu jiného soudku a to z PIVNÍHO...

Arthur Guinness se narodil v roce 1725 v Kildare. Vařit pivo se naučil od svého otce, který pracoval jako správce statku a součástí jeho práci bylo vaření piva pro dělníky. V roce 1759 podepsal nájemní smlouvu na 9000 let v St. James's Gate Brewery v Dublinu za roční nájemné 45 liber. Pivovar měl původně jen 4 akry a skoro žádné pivovarní vybavení. Arthurovi stačilo jen 10 let na to, aby začal vyvážet svoje pivo do Anglie navzdory silné anglické konkurenci.
Arthur nejdříve vařil světlé pivo a v 70. letech 18. století začal vařit "porter" - nový tip tmavého piva. Porter se stal tak úspěšný, že roku 1799 s výrobou světlého piva přestal. Než v roce 1803 zemřel stačil vybudovat úspěšný pivovarnický podnik se slibným vývozním obchodem.
Arthurova žena se jmenovala Olivia Whitmore a měl s ní 21 dětí. Pouze 10 z nich se dožilo dospělosti. Po jeho smrti převzal podnik syn Arthur Guinness II. Celkem 6 generací rodiny Guinnessů se přímo podílelo na řízení pivovaru.
Atrhur Guinness II rozvinul zahraniční obchod a v roce 1830 se St. James's Gate Brewery stal největším pivovarem v Irsku. V roce 1855 převzal podnik Arthurův syn Benjamin Lee Guinness. Obchodní značka černého piva GUINNESS® byla představena roku 1862. Benjaminovým nástupcem se stal jeho syn Edward Cecil. Za jeho vedení se pivovar stal největším pivovarem na světě. Na konci 19. století zaujímal pivovar rozlohu 60 akrů a ročně bylo prodáno 1.2 miliónů barelů.
Edwardův pravnuk Benjamin se stal posledním členem Guinnessovi rodiny, který se podílel na vedení pivovaru. První reklamní kampaň byla zahájena v roce 1929. Od roku 1959 se vyrábí GUINNESS® Draught. První plechovkové pivo bylo naplněno v roce 1988. Nejvíc generálních oprav pivovarnického vybavení proběhlo ve 40. - 80. letech 20. století. Díky tomu se stal Guinness nejvyspělejším pivovarem na světě. První zámořský pivovar Guinness byl otevřen v roce 1936 a byl tak úspěšný, že ho následovaly další čtyři v Nigérii, Malajsii, Kamerunu a Ghaně. Díky licencím mohou sládkové vařit pivo Guinness i v jiných pivovarech ve světě.
Koncem 20. století se pivo vařilo ve 40 zemích a prodávalo ve 150 zemích na světě. Dnes je po celém světě denně vytočeno 10 millionů piv.
Dveře pivovaru se poprvé turistům otevřely na přelomu tisíciletí a mohou tak navštívit GUINNESS STOREHOUSE® osobně. Budova má představovat gigantickou sklenici piva začínající dole recepcí a konče nahoře v celoproskleném Gravitu Baru, který je nejvyšší vyhlídkou v Dublinu! Každý návštěvník si tu může v klidu vychutnat sklenici piva, které v rámci vstupného za malý ústřižek dostane :o)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

tak jsem si to prohlidla a ted se pokusim pridat komentar.Moc vam to spolum slusi a pivo bych taky ochutnala,akorat se mi nepodarilo zvetsit obrazky.Zvladla jsem to doufam.Tak se mejte krasne a dobrou noc.