středa 15. října 2008

Trim Village

Městečko Trim je celé protkáno středověkou historií. Podél břehu řeky Boyne se nachází mnoho ruin a památek z tohoto období. Nejzajímavější jsou...

Trim Castle - největší anglo-normanský hrad v Irsku. Dnes částečně zřícený, ale zrenovovaný a zastřešený. Točila se tu část filmu Mela Gibsona- "Statečné srdce" a některé scény včetně popravy Williama Wallace. V tomto filmu Trim představoval anglický hrad v Yorku. (Víte, že při natáčení filmu byly kameny potaženy silikonem, aby se neponičily?) Základy ke stavbě položil Hugh de Lacy v roce 1173, ale jeho dílo pravděpodobně zničil poslední velekrál Irska Rory O´Connor. Dnešní podoba hradu pochází ze 13. století. V roce 1399 zde Richard II. uvěznil Jindřicha Lancastera (později Jindřich IV.). V roce 1649 stavbu těžce poškodila Cromwellova vojska. Dominantou travnatého areálu je dvacetistranná hradní věž, postavená na malém kopečku z navršené hlíny. Je vysoká 25m, má tři patra a kdysi byla chráněna příkopem. Přístupu k areálu bránila okolní 500m dlouhá zeď. Uvnitř býval kostel, královská mincovna a ve východní části opevnění se dochovala věž ve které býval padací most, připraven kdykoliv spadnout do příkopu a zabránit tak vniknutí nepřátelských vojsk na hrad. Ruské dělo na parkovišti je trofejí z Krymské války a nese znak carské dvouhlavé orlice.


Yellow Steeple- Neboli Žlutá věž je pojmenována podle kamene z kterého je postavena. Na slunci ma zlato-žluté zbarvení. Věž byla postavena ve 14.století. a byla používána jako zvonice pro místní Augustiniánské opatství sv. Marie, strážní věž a zároveň útočiště pro místní obyvatele. V minulosti byla část věže zničena Cromwellovým vojskem. Větší polovina věže se dochovala dodnes. Yellow Steeple je nejvyšší budovou v okolí Trimu a je vidět na míle daleko.

Ss Peter & Paul Cathedral
- Katedrála byla založena pro církevní podporu hradu Trim biskupem Simonem de Rochfortem v roce 1206. Poté jeho katedrála vyhořela a zůstala jen část hlavní lodě chrámu a kněžistě (prostor před oltářem). Byla to největsí gotická katedrála své doby v Irsku. Ruiny patřily podle církevních zákonů Augustinianům a ti ustanovili, že se o zbytky katedrály budou starat, aby přežila.

Sheep's Gate
- Tato brána je poslední zbyvající část městského opevnění postaveném Goeffreyem de Genevillem během rozkvětu hradu Trim v druhé polovině 13.století.

Talbot Castle/St. Mary's Abbey
- Hrad Talbot byl postaven roku 1415. Na jeho základech byl později postaven St. Mary's Abbey.

St. Patrick's Cathedral
- Ke kostelní věži z 15. století, která byla postavena z náhrobních kamenů místního hřbitova, byla v 19. století přistavěna chrámová loď.

Hospital of St. John the Baptist
- Nemocnice byla postavena Simonem de Rochefortem v časném 13.století na žádost žebraícího mnicha chodícího o berlích.

Žádné komentáře: