středa 1. října 2008

Killarney-peninsula


Zatím náš největší výlet jsme podnikli na poloostrov, rozprostírající se na západě Irska za městem Kerry u národního parku a stejnojmenného městečka Killarney. Záchytný bod pro všechny, kdo se chtějí dostat na okruh Ring of Kerry a je dlouhý necelých 180 km. Okruh kopíruje celý poloostrov po „silničkách“, kde se místy člověk pořádně opotí při vyhýbání se protijedoucím autům a o to víc, když sedíte jako řidič poprvé v životě na pravé straně za volantem. Spolucestující ti přitom celou cestu říkají, že „lížou“ na levé straně křoví a krajnici, která tam ale vůbec není! Musím však podotknout, že to bylo chvílemi oprávněné stěžování, i když jsem se tvářil, jako že tam byly ještě dva metry místa. Na druhou stranu řízení na tak krásné klikaté silnici musí zákonitě uspokojit každého, kdo alespoň trochu miluje řízení auta. Teď ale k výletu. Auto jsme si půjčili z půjčovny Enterprise v Dublinu za 125euro na tři dny. Koukal jsem, když nám dali fungl nového „Forda Focuse“ v černé barvě, který měl najeto jen 8000 km.Ještě voněl novotou.
Vyrazili jsme v sobotu brzy ráno. Já byl připraven na nejhorší při řešení dopravních situací v protisměru, Jíťa coby navigátor a naše dvě známé Němky ze školy. Jedna z nich jménem Alex ,naše spolubydlící z vedlejšího pokoje.
Z Dublinu do Kellarney je to asi 300 km. Cesta proběhla podle plánu a vstup do parku jsme našli hned napoprvé.
Na úvod jsme si proběhli kousek- asi 15 km národního parku v okolí Kellarney, kde se běžně vyskytují jeleni, srnky a jiná vysoká zvěř (uvidíte na fotkách). Viděli jsme také místní zříceninu hradu Ross Castle hojně navštěvovanou turisty, čekající na břehu na vyhlídkové jízdy lodí po ohromném jezeře Leane.
Na večír jsme se ubytovali v motelu Neptunes v centu Kellarney - nejlevnějším to ubytováním široko daleko za 18euro na osobu v osmilůžkovém pokoji.
Pokud člověk není moc „přecitlivělej“, tak noc bez problémů přežije. Teplá sprcha tam byla, žádnou plíseň jsem nechytil ani já ani nikdo z přítomných. Večer jsme si ještě fajn pokecali se spolubydlícími v pokoji – 1 Američanka ze San Francisca, dvě Izraelky, my dva (Pája a Jíťa) a naše dvě spolucestující Němky.Vskutku mezinárodní pokoj :)
Večer se můžete osvěžit v některé z mnoha tradičních hospod ale počítejte s tím, že za pivo dáte něco kolem 4-5euro.
Ještě jedna věc. V centru města je velmi dobře zajištěná informační kancelář s různými letáčky, mapkami, suvenýry a samozřejmě každému rádi pomohou jak s otázkami na cestu tak s hledáním ubytování. Ani u nás to nebylo jinak - vyrazili jsme totiž bez zajištěného ubytování jen tak na blind. Otevírací dobu tourist centra přikládám v příloze.
Ráno bylo krásné, slunečné a my vyrazili na okruh. Je třeba si dávat dobrý pozor na hnědé značky u silnice, které Vám řeknou kde je co zajímavé a co je dobré zhlédnout.
Náš první cíl byl ovšem mimo okruh. Nacházel se uprostřed poloostrova a jmenuje se Carrantouhill(1041m). Je to nejvyšší „kopec“ Irska. Značení k němu bylo bídné a tak jsme pořádně bloudili. Každému, kdo se sem vypraví, doporučuji podrobnou mapu. Počasí nám přálo a my mohli z úpatí kopce udělat zajímavé fotky. Výšlap nahoru jsme z časových důvodů oželeli, čekala nás ještě dlouhá cesta. Vnitrozemí je krásně kopcovité, střídající se ze zelenými pastvinami.
Kam se podíváte jsou ovce s barevnými fleky na zádech - to aby si je farmáři od sebe rozeznali. Pasou se všechny dohromady a není výjimkou narazit na tupě zírající růžové,modré i jiné ovce na silnici!!! Po navrácení se na okruh jsme navštívili malou rybářskou vesničku Portmagee a za ní fascinující útesy The Cliffs of Kerry, vysoké 400m. Vstup na ně byl za 2.50euro. To za to rozhodně stojí!
O kus dále budete míjet malou tradiční avšak po celém Irsku známou čokoládovnu (Skelligs Chocolate Copany). Dále jsme navštívili krásné písečné pláže, zastavovali jsme se každou chvíli na výhledech na moře, ostrůvky, ostrovy, útesy a jiné parády. Víceméně všude je na co se dívat.
Poslední zastávkou nám byl dámský výhled nazvaný asi podle náročnosti přístupu (Ladies View). Ten se nachází hned u parkoviště a uvidíte z něj na celou oblast jezera Leane směrem do Killarney - našemu začátku. Cesta nazpět proběhla hladce, jenom ty kolony aut byly nuda, ale to je všude stejné. Auto se vrátilo bez škrábance, včas a my si mohli konečně oddychnout :0)

Žádné komentáře: